کلید محافظ جان چیست و چطور کار می کند؟

بهترین مارک محافظ جان، آیا محافظ جان بدون ارت عمل می کند؟

یکی از عوامل اصلی در بروز خسارت مالی، صدمات و تلفات جانی به ویژه در منازل مسکونی، مراکز اداری، تجاری و مجتمع های صنعتی عدم رعایت مسائل ایمنی در استفاده از انرژی برق است. به منظور حفاظت از جان افراد در مقابل خطر برق گرفتگی و جلوگیری از خطرات جریان نشتی، از کلیدهای حفاظت از خطر برق گرفتگی یا محافظ جان استفاده می شود. 

محافظ جان اشنایدر

برای بررسی، دریافت لیست قیمت و خرید محافظ جان اشنایدر کلیک کنید.

استفاده از محافظ جان براساس قوانین نظام مهندسی در ساختمان ها اجباری است و به عنوان حفاظت اضافی در سیستم برق به شمار می رود. چون کلید محافظ جان فقط جریان نشتی را تشخیص می دهد و قادر به تشخیص جریان اضافه بار و اتصال کوتاه نیست. حالا سؤال این جاست که جریان نشتی چه مفهومی دارد و کلید محافظ جان چطور کار می کند؟

محافظ جان چطور کار می کند؟ 

محافظ جان نوعی کلید اتوماتیک است که برای حفاظت از انسان و تجهیزات در برابر جریان نشتی و برق گرفتگی ساخته شده است. اساس کار محافظ جان (Residual current Circuit Breaker(RCCB))، مقایسه جریان ورودی با جریان خروجی کلید است. ورودی محافظ جان فاز و نول است. وقتی محافظ جان در مدار قرار می گیرد می تواند از افراد در برابر برق گرفتگی ناشی از تماس مستقیم و یا تماس غیرمستقیم جلوگیری کند. تماس مستقیم وقتی اتفاق می افتد که فرد مستقیماً با فاز تماس داشته باشد و تماس غیرمستقیم وقتی است که بدنۀ هادی تجهیزات برقی در اثر اتصالی برقدار شده باشد و فرد بدنۀ برقدار را لمس کند. زمان تماس با بدنه برقدار یا خود فاز، جریانی از بدن انسان عبور می کند که به آن جریان نشتی گفته می شود.

مقاله پیشنهادی: مقایسه انواع کلیدهای  اتوماتیک 

کلید محافظ جان می تواند این جریان را تشخیص دهد و براساس میزان حساسیت خود به جریان نشتی به دو نوع خانگی و صنعتی تقسیم می شود و علاوه بر حفاظت افراد در مقابل تماس مستقیم و یا غیرمستقیم برق، با جلوگیری از نشتی جریان از دستگاه ها و تجهیزات صنعتی هم محافظت می کند. بنابراین اگر جریان نشتی در مداری که محافظ جان در آن قرار دارد بیشتر از حساسیت کلید باشد، کلید عمل کرده و جریان ورودی و در نتیجه مدار را قطع می کند. محافظ جان به دو دستۀ کلی زیر تقسیم می شود:

  • محافظت انسان در برابر تماس مستقیم با قطعات الکتریکی (حساسیت ۳۰ میلی آمپر)
  • محافظت قطعات الکتریکی در برابر خطر آتش سوزی (حساسیت ۳۰۰ میلی آمپر)
اتصال محافظ جان دو پل اشنایدر در مدار
اتصال محافظ جان در مدار

مدار داخلی محافظ جان 

   شکل زیر اجزای داخلی محافظ جان را نشان می دهد. محافظ جان از هستۀ حلقه ای شکل، سیم پیچ و یک رله مغناطیسی که در یک محفظه قرار دارد تشکیل شده است. همانطور که گفتیم در کلید محافظ جان هم فاز هم نول ورودی کلید هستند و هر دو از وسط هستۀ حلقه ای شکل عبور می کنند. چون در بار غیرمتعادل از سیم نول (MP) نیز جریان عبور می کند، پس این سیم هم باید از داخل این حلقه عبور کند. محافظ جان در دو نوع تک فاز ( دوپل) و سه فاز (چهار پل) ساخته می شود. شکل زیر ساختار داخلی محافظ جان دو پل و چهار پل را نشان می دهد. حالا این ساختار چه کمکی به تشخیص جریان نشتی در مدار می کند؟

 

محافظ جان تک فاز و سه فاز اشنایدر
                                                          محافظ جان تک فاز و سه فاز

مدار کلید محافظ  جان اشنایدر

محافظ جان دو پل و چهار پل اشنایدر

 شکل زیر به این سؤال پاسخ می دهد. وقتی از یکی از سیم هایی که در داخل حلقه فلزی قرار گرفته است جریان عبور کند (درست مشابه سیم پیچ اولیه ترانسفورماتور)، باعث ایجاد میدان مغناطیسی متغیر در هسته می شود. اگر در سمت مصرف کننده اتصال بدنه یا اتصال مستقیم با فاز اتفاق نیفتاده باشد،جریان ورودی و خروجی مصرف کننده یعنی جریان فاز و نول که از حلقه عبور می کنند با یکدیگر برابر و در خلاف جهت یکدیگر هستند. در نتیجه از هسته هیچ فوران مغناطیسی عبور نمی کند و در سیم پیچ هم هیچ ولتاژی القاء نمی شود. این سیم پیچ جریان رله مغناطیسی را تأمین می کند که در این حالت هیچ جریانی تولید نمی شود و رله عمل نمی کند.

عملکرد محافظ جان اشنایدر

  در صورتی که بدن انسان به طور مستقیم با فاز تماس داشته باشد جریان نشتی ایجاد شده باعث می شود که کلید خیلی سریع و در زمان مشخص مدار را قطع کند. اما اگر فاز به بدنۀ دستگاه متصل شده باشد، جریانی از زمین به طرف نقطۀ صفر ترانسفورماتور شبکه عبور خواهد کرد. در نتیجه جریانی که از داخل حلقه به سمت مصرف کننده جاری می شود بیشتر از جریانی است که از داخل همان حلقه به شبکه برمی گردد. این تفاوت جریان در هسته یک فوران مغناطیسی متغیری ایجاد کرده و در سیم پیچ ثانویه آن نیروی محرکه القایی ایجاد می شود که باعث عبور جریانی از داخل سیم پیچ رله مغناطیسی می شود. در صورتی که این جریان در حد مقدار حساسیت جریان کلید باشد، رله عمل کرده و کلید اصلی قطع خواهد شد.

مقاله پیشنهادی: رله ارت فالت چیست و با محافظ جان چه تفاوتی دارد ؟

سوال: آیا کلید محافظ جان بدون ارت عمل می کند؟

گاهی ممکن است میزان جریان نشتی که از طریق بدنۀ دستگاه به زمین منتقل می شود کمتر از جریان نشتی باشد که برای کلید طراحی شده، در نتیجه کلید مدار را قطع نمی کند. چون کلید محافظ جان ۳۰ میلی آمپری برای حفاظت از انسان در برابر برق گرفتگی و با توجه به میزان مقاومت بدن و مقدار جریان نشتی که بدن انسان می تواند تحمل کند طراحی شده است.

اثر شوک الکتریکی بر بدن

پس وجود اتصال به زمین در مداری که در آن محافظ جان استفاده می شود ضروری است چون محافظ جان بر اساس اختلاف جریان فاز و نول کار می کند. با این حال باز هم می توان کلید محافظ جان را برای ساختمان هایی که چاه ارت ندارند استفاده کرد اما باز هم خطر برق گرفتگی و مرگ و میر وجود دارد.

در این حالت در اتصال مستقیم کلید محافظ جان مدار را قطع می کند و فرد را از خطر برق گرفتگی حفظ می کند اما در اتصال غیرمستفیم چون بدنۀ وسیله برقی زمین نشده، با تماس با بدنۀ برقدار کلید عمل نمی کند و فرد دچار برق گرفتگی می شود. پس در صورتی که می خواهید از کلید برای حفاظت دربرابر اتصال غیرمستقیم استفاده کنید باید حتما وسایل برقی زمین شده باشند. 

عیب یابی کلید محافظ جان

   با استفاده از کلید تست می‌توان سالم بودن محافظ جان را بررسی کرد. اگر محافظ جان در مدار حامل جریان قرار بگیرد وقتی کلید تست زده می‌شود باید مدار قطع شود. این عملکرد نشان می‌دهد که کلید سالم است. دو روش دیگر برای عیب یابی محافظ جان وجود دارد : 

۱. در روش اول از دکمۀ تست روی کلید استفاده می شود. یعنی وقتی کلید برقدار باشد با فشردن دکمۀ تست باید کلید قطع شود.
۲. در روش دوم یک لامپ صد وات را با فاز خارج شده از کلید و نول وارد شده به کلید روشن می کنیم. در این حالت باید کلید قطع شود در غیر این صورت کلید سالم نیست.

 از مزایای دیگر استفاده از کلیدهای محافظ جان جلوگیری از بروز آتش سوزی در اثر وجود جریان نشتی است. با توجه به اینکه جریان ۰٫۵ آمپری می تواند باعث بروز آتش سوزی شود، کلید حفاظت از خطر برق گرفتگی با تشخیص جریان نشتی و قطع جریان ورودی، مانع از بروز آتش سوزی می شود و منبع تغذیه را در چند دهم یا صدم ثانیه قطع می کند.

  هم چنین از آن جا که در صورت وجود جریان نشتی در بدنۀ وسائل برقی و یا سیستم سیم کشی ساختمان، این جریان به مرور زمان زیاد می شود و احتمال سوختن وسایل برقی و سیستم سیم کشی ساختمان را به وجود می آورد، لذا استفاده از کلیدهای حفاظت از خطر برق گرفتگی، با توجه به کاهش میزان هدر رفتن انرژی الکتریکی و برق مصرفی، صرفه جوئی اقتصادی و حفظ ثروت های ملی را نیز به همراه خواهد داشت.

بهترین مارک کلید محافظ جان

یکی از بهترین مارک های کلید محافظ جان، برند اشنایدر است که در تابلو برق ساختمان ها استفاده می شود. محافظ جان اشنایدر در ایران در رنج جریان ۱۶ تا ۱۲۵ آمپر و با حساسیت ۳۰ و ۳۰۰ میلی آمپر کاربرد دارد. به ویژگی های این کلید حفاظتی نگاهی بیندازیم :

محافظ جان اشنایدر 4 پل 100 آمپر

۱- دمای کاری کلید جهت قطع جریان نشتی متناوب از ۲۵- تا ۴۰ درجه سیلسیوس و با قدرت اتصال کوتاه ۶ تا ۲۵ کیلو آمپر خواهد بود.

۲- جهت حفاظت کلیدها و مدار مصرفی در مقابل اتصال کوتاه و اضافه بار بایستی فیوز پشتیبان (Back-Up Fuse) با توجه به جریان نامی کلید و مشخصات ارائه شده در کاتالوگ نصب شود.

۳- کلید محافظ جان جهت استفاده مشترکین تک فاز (خانگی) به صورت دو پل (فاز+نول) و مشترکین سه فاز (صنعتی) به صورت چهار پل تولید می شود که می تواند همراه با نول و یا بدون نول (در سیستم های سه سیمه) به کار روند.

۴- در کلید محافظ جان مدت زمان قطع بین ۱۵ تا ۲۰۰ میلی ثانیه و مقداری ثابت است.

۵- با توجه به موقعیت نصب، سیم های ورودی و خروجی می توانند از بالا و یا پائین به کلید متصل شوند که این امر در کارکرد کلید اثری نخواهد داشت.

۶- درجه حفاظت یا IP کلید برای جلوگیری از ورود اجسام خارجی برابر با IP40  است.

۷- کلیه عملیات نصب و رفع نقص باید توسط فرد متخصص انجام شود.

۸- ترمینال های ورودی و خروجی کلید با توجه به آمپر کلید برای بالاترین قطر کابل یا سیم در نظر گرفته شده است و  از این نظر مشکلی وجود ندارد.

۹- همراه با کنتاکت کمکی کلید محافظ جان اشنایدر می توان خطا را تشخیص داد. 

رنج کلیدهای محافظ جان 

رنج کلیدهای محافظ جان اشنایدر براساس ویژگی های خاص مثل نوع کالا، تعداد پل ها و رنج جریان تغییر می کند و بر همین اساس شرکت اشنایدر، به هر کلید کدی اختصاص داده است. در این قسمت کد فنی محافظ جان را بررسی می کنیم تا اگر در تابلو به کلید محافظ جان برخوردیم یا قصد خرید کلید محافظ جان را داشتیم، با چک کردن کد فنی، مشخصات آن را بفهمیم.

کد فنی محافظ جان اشنایدر

مشخصات کلید محافظ جان

    کلید محافظ جان سه کلاس کلی دارد :

۱- کلید محافظ جان کلاس AC

این کلید قابلیت تشخیص جریان های نشتی با شکل موج متناوب AC را دارد و به صورت دو پل و چهار پل قابل استفاده است. محدودۀ جریان نامی آنها از ۱۶ تا ۱۲۵ آمپر و محدودۀ جریان نشتی آن ۱۰، ۳۰، ۱۰۰، ۳۰۰ یا ۵۰۰ میلی آمپر بوده و دارای ولتاژ کاری ۲۰۰ تا ۴۰۰ ولت است. البته جریان نامی کلیدهای محفظ جان مارک اشنایدر الکتریک که توسط شرکت الیکا الکتریک توزیع می شوند آمپرهای ۲۵، ۴۰، ۶۳، ۱۰۰ و ۱۲۵ را پوشش می دهد و دارای یکسال ضمانت است.

۲- کلید محافظ جان کلاس A

این کلید، قابلیت تشخیص جریان نشتی با شکل موج متناوب AC و مستقیم DC پالسی را داشته و در انواع دو پل و چهار پل ارائه می شود. محدودۀ جریان نامی آن از ۱۶ تا ۸۰ آمپر و محدودۀ جریان نشتی ۱۰، ۳۰، ۱۰۰، ۳۰۰ یا ۵۰۰ آمپر بوده و ولتاژ کاری آنها نیز ۲۰۰ تا ۴۰۰ ولت است. مدل خاصی از این نوع کلید برای شبکه هایی با ولتاژ ۵۰۰ ولت نیز ارائه شده است.

۳- کلید محافظ جان کلاس B

این کلید، قابلیت تشخیص جریان نشتی با شکل موج متناوب AC تا فرکانس یک مگاهرتز و مستقیم DC را دارد. این گروه کلید نیز در انواع دو پل و چهار پل ارائه می شوند. محدودۀ جریان نامی آن از ۱۶ تا ۱۲۵ آمپر و محدودۀ جریان نشتی از ۳۰ تا ۳۰۰ میلی آمپر بوده و ولتاژ کاری آن نیز ۲۳۰ تا ۴۰۰ ولت است. همچنین مدل های خاصی از این نوع کلید با قابلیت کار تا ۵۰۰ ولت و یا محدودۀ جریان نشتی تا ۵۰۰ میلی آمپر نیز وجود دارد.

نکات کاربردی در نصب محافظ جان

۱- یکی از نکات کاربردی در نصب محافظ جان این است که استفاده از محافظ جان برای یک سیستم به طور کامل برای حفاظت در برابر برق گرفتگی نیست، بلکه یک سیستم حفاظت ثانویه و تکمیلی است که در هر صورت، وجود آن از نبود آن بسیار مفیدتر است.

نکات نصب محافظ جان

۲- جریان های نشتی در سمت مدار کلید (خروجی کلید)، توسط کلید شناسایی و قطع می شود و نشتی های قبل از کلید پوشش حفاظتی ندارد. به عبارت دیگر اگر کلید RCD را در تابلوی کنتور نصب کنیم این کلید حفاظت سیم ها را از تابلو تا آخرین انشعاب انجام می دهد اما اگر کلید در تابلوی مینیاتوری ساختمان نصب شود از سیم های تابلوی اصلی حفاظت نخواهد شد. محل نصب کلید محافظ جان در تابلوهای برق بعد از کلید اصلی است. برحسب شرایط نصب کلید در تابلو، فاز و نول از یک طرف وارد کلید می شود و خروجی آنها به تابلو تقسیم های مورد نیاز متصل می شود.

۳- انواع محافظ جان، کلید یا وسایل حفاظتی جریان باقی مانده تنها در سیستم های TN-Sقابل استفاده است. بنابراین به هیچ عنوان در مدار پس از RCD، نباید سیم نول یا زمین در ارتباط باشد چون عملکرد بی دلیل کلید را در پی خواهد داشت. در اصل، سیستم توزیع نیرو در تأسیسات بعد از کلید نمی تواند TN-C باشد. بنابراین استفاده از این وسایل در سیم کشی های سنتی بدون هادی حفاظتی PE ممنوع است. 

                                                               سیستم TN-S

۴- در صورت نصب چند RCD تابلویی در کنار هم، باید شینه نول مدار هر کدام جدا باشد تا وجود جریان گردشی در نول، عملکرد اشتباه را در پی نداشته باشد.

۵- اگر کلید یا وسیله حفاظتی جریان نشتی با کلید مینیاتوری به صورت اشتراکی یک واحد تشکیل داده باشد باید آخرین وسیله حفاظتی نصب شده در طرف مصرف مدار باشد. به عبارت دیگر استفاده از آن به عنوان جایگزینی برای کلید مینیاتوری امکان پذیر نیست در برخی موارد مانند تماس همزمان با دو هادی فاز و هادی خنثی، این کلیدها ممکن است کارایی نداشته باشد.

۶- زمانی که از کلیدهای جریان نشتی به عنوان حفاظت در برابر تماس غیرمستقیم استفاده می شود لازم است در مدت زمان کمتر از ۲۰۰ میلی ثانیه قطع کند. اما در تماس های مستقیم این زمان به ۴۰ میلی ثانیه کاهش می یابد.

فیلم تفاوت AFDD ،RCB ،MCB و محافظ جان

در فیلم تفاوت AFDD ،RCB ،MCB و محافظ جان همۀ نکات مهم در خصوص تفاوت این چهار کلید حفاظتی نمایش داده شده است. این ویدیو را از دست ندهید!

کنتاکت کمکی محافظ جان

لوازم جانبی محافظ جان شامل یک کنتاکت کمکی OF باز و بسته است که می توان از این طریق وضعیت قطع یا وصل بودن محافظ جان را مشخص ساخت. این کنتاکت کمکی با نام اختصاری IOF در مدار شناخته می شود. این نکته را باید در نظر داشت که عملکرد کنتاکت کمکی بر روی کارکرد حفاظتی کلید محافظ جان اثری نخواهد گذاشت. کنتاکت کمکی OF محافظ جان و مینیاتوری از سری لوازم جانبی حفاظت جان است که با نام اختصاری IOF در مدار شناخته می شود.
کنتاکت کمکی کلید محافظ جان

کنتاکت کمکی محافظ جان فقط روی محافظ جان هایی که قدرت قطع ۱۰ کیلو آمپر دارند قابل نصب است. چون محافظ جان با قدرت قطع ۶ کیلو آمپر عموماً مصرف خانگی دارد و نیازی به کنتاکت کمکی نیست. محافظ جان در درجه حرارت ۳۵- تا ۷۰ درجه سانتی گراد در تابلو برق نصب و در دمای ۴۰- تا ۸۵ درجه سانتی گراد نگهداری می شود. برای نصب و راه اندازی این قطعه نمودار شماتیک مداری آن در شکل زیر نمایش داده شده است. نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که عملکرد کنتاکت کمکی بر روی کارکرد حفاظتی کلید محافظ جان اثری نخواهد گذاشت.

کنتاکت کمکی محافظ جان اشنایدر

   این محصول با طول ۸۶ و عرض ۹ میلیمتر و در رنگ سفید موجود است؛ از سمت چپ بر روی حفاظت جان نصب می شود؛ بر روی دستۀ کنتاکت، زایدۀ شفت مانندی تعبیه شده که با دستۀ حفاظت جان تزویج شده تا همزمان با قطع و وصل حفاظت جان، کنتاکت کمکی هم قطع و وصل شود. دکمۀ تست کنتاکت در زیر دستۀ آن قرار دارد.

نحوه اتصال کنتاکت کمکی محافظ جان اشنایدر
                         نحوه اتصال کنتاکت کمکی محافظ جان اشنایدر

   نوعی از کلید محافظ جان که با نام RCBO یا محافظ جان ترکیبی شناخته می شود؛ ترکیبی از یک کلید مینیاتوری و یک کلید محافظ جان است. محافظ جان ولتاژهای تماس خطرناک را ظرف ۲٫۰ ثانیه قطع می کند و نصب و سیم کشی آن ساده و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.

محافظ-جان-ترکیبی-چهار-پل-اشنایدر
 محافظ جان ترکیبی چهار پل اشنایدر

elicaelectric-instagramالیکاالکتریک را در اینستاگرام دنبال کنید!

در صورتی که سوالی در خصوص مطالب بیان شده دارید می توانید در قسمت نظرات از ما بپرسید یا با ارائه پیشنهادات خود، ما را در بالا بردن کیفیت مقالات یاری کنید. 

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۴۴ رای

سوالات متداول

محافظ جان چیست و چطور کار می کند ؟

یکی از عوامل اصلی در بروز خسارت مالی، صدمات و تلفات جانی به ویژه در منازل مسکونی، مراکز اداری، تجاری و مجتمع های صنعتی عدم رعایت مسائل ایمنی در استفاده از انرژی برق است. به منظور حفاظت از جان افراد در مقابل خطر برق گرفتگی و جلوگیری از خطرات جریان نشتی، از کلیدهای حفاظت از خطر برق گرفتگی یا محافظ جان استفاده می شود. اساس کار محافظ جان، مقایسه جریان ورودی و خروجی کلید است. اگر در جریان فازها و جریانی که از نول برمی گردد اختلافی ایجاد شود به این معنی است که نشتی جریان وجود دارد. با تشخیص جریان نشتی کلید محافظ جان عمل می کند و مدار قطع می شود.

معایب کلید محافظ جان چیست ؟

مهمترین عیبی که کلید محافظ جان دارد این است که فقط می تواند نشتی جریان را تشخیص دهد و قادر به حفاظت از مدار در برابر جریان اتصال کوتاه و اضافه بار نیست. برای رفع این مشکل در جریان های پایین می توان از کلید محافظ جان ترکیبی استفاده کرد که در اصل یک محافظ جان و یک کلید مینیاتوری است. علاوه بر این رنج جریان حساسیت کلید و میزان تاخیر در قطع در کلید محافظ جان قابل تغییر نیست. برای رفع این مشکل می توان از رله ارت فالت استفاده کرد. در رله ارت فالت رنج جریان حساسیت و زمان تاخیر قطع رله قابل تنظیم است.

‫۱۱۲ دیدگاه ها

  1. سلام ۴ماه پیش در پاساژ تازه تاسیس مغازه‌ای را اجاره و برای دکور و روشنایی داخل مغازه با شخصی قرار دادشفاهی صفر تا صد منعقد نمودم در انتهای کار و وصل روشنایی متاسفانه بر اثر برق گرفتگی ایشان فوت نمودند و مغازه‌بمنظور رسیدگی قضایی در این مدت بسته شد و به دادگاه و کارشناس حادثه کار ارجاع شده چون دو روز قبل از حادثه اتاق برق پاساژ که کنتور ها در آن نصب بود آتش گرفت با توجه به اجباری بودن نصب محافظ جان
    سوال اول : برق گرفتگی متوفی بر اثر نشتی برق
    می‌تواند بدلیل خرابی یا عدم نصب محافظ جان از طرف پاساژ باشد ؟
    سوال دوم : در این حادثه برق گرفتگی کارشناس حادثه چگونه می‌تواند مراتب جریان برق و نشتی را بررسی کند
    ضمنا موصوع فوق را به کارشناس مطرح کردیم گفتند همین مینیاتور (فیو ز) داخل مغازه برای قطع و وصل کافی است
    وبه اشکالات اتاق برق و کنتور برق ورود نکردند آیا کارشناس درست عمل میکنند ؟
    و یا راهی هست که بتوانم بی گناهی خود را ثابت کنم
    چون من هیچگونه دخالتی در سیستم برق و اجرای رروشنایی معازه نداشتم و فقط بعنوان اجاره دار مغازه
    کار را به مجری برق احاله کرده بودم
    والان بعنوان کارفرما کار و زندگی ام تحت تاثیر قرار گرفته است

    1. سلام، وقت بخیر، بهتر است که محافظ جان یک رنج بالاتر از مینیاتوری باشد، چون محافظ جان نمی‌تونه در برابر اتصال کوتاه و اضافه بار محافظت کنه و برای همین قبل از اینکه جریان بالا به محافظ جان آسیب بزنه باید کلید مینیاتوری مدار را قطع کند.

    1. در هنگام رعد و برق میدان مغناطیسی بزرگی در سیم هایی که محافظ جان متصل هستن رو القا میشه که متغییر با زمان آن هست و خود این میدان نیز جریانی رو القا می‌کند که مقدار آن دائما در حال تغییر است و همین امر موجب عمل کردن محافظ جان میشود

  2. سلام وقت بخیر. اگر در یک ساختمانی که سیستم ارت وجود ندارد از محافظ جان استفاده کنیم آیا کلید محافظ جان کارای مطلوب خود را انجام می دهد یا خیر؟

      1. سلام.. کلید محافظ جان سه فاز ۶۳آمپر داخل تابلو وصل هست و برق تابلو برای حدودا ده کانکس دارای کولر گازی وصل شده است… چرا موقعی که برق می رود، بعد از وصل شدن برق محافظ جان قطع می کند

  3. برای خونه ای که داخل جعبه فیوز ترکیب محافظ جان ۲۵ آمپر و کلیدهای مینیاتوری استفاده شده‌ است نیاز به محافظ برق برای کولر گازی دارد یا نه؟ برق کولر مستقیم از داخل جعبه فیوز با فیوز اختصاصی گرفته شده است.

  4. سلام درود
    برا برق سه فاز یک واحد مسکونی، یک کلید RCCB سه فاز بهتره یا سه عدد تکفاز بهمراه سه شین نول مجزا؟

  5. با سلام و روز بخیر
    آیا در تابلوهای برق کارگاه ساختمانی ، الزامی جهت استفاده از کلید محافظ جان وجود دارد؟
    در صورتی که استفاده شود چه معایب و مزایایی دارد؟
    تابلوهای موقت با کلید ورودی ۱۰۰ تا ۱۶۰ آمپر

    1. با سلام
      از محافظ جان زیمنس در مدار استفاده شده است وقتی که مدار پس از خاموشی برق دار میشود محافظ جان قطع میگردد و بعد از وصل مجدد محافظ جان قطع نمیگردد تا زمانی که دوباره سیستم بی برق شود و بعد وصل برق دوباره قطع میگردد

  6. سلام آیا در مکانی مثل بیمارستان با برق سه فاز که سیستم ارتینگ داره باز هم نصب محافظ جان واجبه ؟ یا نه کافیه همون ارت
    ممنونم 🙏

  7. سلام
    مبحث ۱۳صفحه ۷۸ میگه آخرین تجهیز حفاظتی در تابلو برق باید کلید rccb باشد دلیل چیست؟
    ممنون

  8. با سلام،
    ممنونن از سایت خوبتون.
    یه سوال از خدمتتون داشتم. در کارگاهم برق ۳ فاز دارم که ورودی تابلو برق یه MCCB با Shunt trip قراردادم. هر ۳ فاز و نول من دارای CT هستش آیا وسیله ای وجود دارد که به این ۴ تا CT وصل بشه و عملکردی همانند RCB داشته باشه و در صورت اشکار شدن خطایی کلید Shunt trip را فعال کنه و برق ورودی را قطع کند.

  9. با سلام
    ضمن تشکر از سایت خوبتون.
    یه مشکل در منزل با برق سه فاز دارم که معمولاً اول صبح با فاصله زمانی حدود ۲۰ دقیقه کلید محافظ جان ۶۳ آمپری عمل و برق رو قطع می کند و این اتفاق حدود ۶ یا ۷ بار اتفاق میفته بعدش خوب میشه و دیگه عمل نمیکنه. البته با تعویض کلید محافظ جان هم مشکل حل نشد.
    لطفا راهنمایی نمایید.ممنون

  10. سلام و تشکر از مطالب آموزنده و مفیدتون
    مدتیه یه مشکل در خصوص محافظ جان ۶۳ آمپری نصب شده در منزل با برق سه فاز دارم.
    کلید محافظ جان معمولا اوایل صبح هر حدود ۱۰ تا ۲۰ دقیقه مرتب عمل می کنه.سیم ارت را از داخل جعبه فیوز هم قطع کردم. دستگاههای مصرف کننده مختلف را که شک داشتم از پریز جدا می کنم و فیوز مینیاتوری اونها را هم قطع میکنم باز کلید محافظ جان عمل میکنه. البته دایمی نیست و هر چند روز یکبار این اتفاق مییفته .حتی کلید محافظ جان را تعویض کردم. برایم معما شده .البته در منطقه خوزستان که بعضی وقتها هوا شرجیه اما بازهم ارتباط منطقی با هوا پیدا نمیشه. چون روزهایی که هوا هم شرجی نیست این اتفاق میفته.
    لطفا در صورت امکان هر گونه راهنمایی لازم را اعلام کنید .
    سپاس از سایت خوبتون

      1. سلام.ی کلید محافظ جان ۲۵آمپر اشنایدر برای خونه استفاده کردم،وقتی حدودا ۷ آمپر ازش می کشم صدایی مثل صدای زینگ زینگ کنتاکتور معیوب میده،این صدای چی هست؟آیا کلید مشکل داره؟نیازی هست آمپر کلید رو بالاتر ببرم
        وقتی مصرف پایینه صدایی نمیده

  11. سلام. من به ترتیب میخوام تو جعبه فیوز ۱ فیوزهای مینیاتوری بعد ۲ محافظ ولتاژ کل ساختمان بعد ۳ محافظ جان رو نصب کنم این روش نصب درسته یا کار دیگه ایی باید کرد؟

    1. سلام.یک کلید محافظ جان ۲۵ آمپر اشنایدر برای خونه استفاده کردم، وقتی حدوداً ۷ آمپر ازش می کشم صدایی مثل صدای زینگ زینگ کنتاکتور معیوب میده، این صدای چی هست؟ آیا کلید مشکل داره؟ نیازی هست آمپر کلید رو بالاتر ببرم
      وقتی مصرف پایینه صدایی نمیده.

  12. درود
    منزلی دارم که دارای نحوه سیم کشی قدیمی است ( فقط دارای یک فیور ۱۶ امپر مینیاتوری برای کل خانه) است. حال ایا منطقی است از محافظ جان در این سیم کشی که دارای ارت نیست استفاده کرد و در صورت امکان راهنمایی بفرمایید باید چکار کرد و چه مدلی را خریداری کنم.
    سپاس

      1. سلام
        در صورتی که اتصال سیم فاز به جایی ایجاد بشه و جرقه بزنه و فیوز محافظ جان و کلید منیاتوره قطع نکنه ممکنه مشکل کجا باشه؟ به غیر از امکان خرابی کلید منیاتوری

  13. با سلام
    آیا نصب کلید محافظ جان در تابلوی کنتور صحیح است یا نه؟
    چون همیشه در جعبه فیوز ساختمان نصب میشه.
    برقکاران هر دو صورت انجام میدن.(جعبه کنتور و جعبه فیوز)
    کام صحیح تر است؟

    1. باسلام
      نصب محافظ جان در تابلوی کنتور صحیح است.
      ولی اگر ساختمانی چندین واحد دارد که کنتور جداگانه دارند محافظ جان در جعبه فیوز هر طبقه استفاده می شود.

  14. سلام. ساکن آپارتمان با برق ۲۵ آمپر با دو دستگاه کولر گازی اسپیلیت هستم. لطفا بفرمائید چه مدل محافظ جان اشناید برای محل سکونت من مناسب است. تشکر

  15. سلام لطفاً راهنمایی بفرمایید برای پمپ تحت فشار ۱٫۵ اسب چه نوع کلیدی مناسب است و برای ساختمان مسکونی ۱۲۰ متر زیر بنا چه نوع کلیدی از نظر آمپر نیاز هست در ضمن بفرمایید برای دو بلوک ده واحدی چطور میتوانم از شما خرید کنم من در کرمان هستم

  16. سیم ارت به هیچ وجه نباید از محافظ جان رد بشه این چه پیشنهادیه که میدید! دستگاههای سه فاز مثل موتور و دستگاه جوش یه فاز که نول ندارن نیازی نیست نول از محافظ جان رد بشه و باید خالی باشه. اگر محافظ جان قطع میکنه بخ خاطر اینه که جریان نشتی وجود داره که بعضی وقتها ذاتیه و کاریش نمیشه کرد یا باید برای مصارف کارگاهی از محافظ جان 300 میلی آمپر استفاده بشه بعضی وقتها هم به خاطر مشکلات عایقی و خرابی دستگاهه. در مورد دستگاه جوش به نظرم اگر برای جوشکاری بدنه ساختمان باشه نباید از محافظ جان استفاده بشه چونکه مقداری از جریان از طریق زمین عبور میکنه و محافظ جان رو دور میزنه مگر اینکه دستگاه جوش اولیه و ثانویه اون از هم ایزوله باشن که درمورد ساختار دوخلی اون زیاد اطلاع ندارم

    1. سلام وقت بخیر.
      ممنون از نظرتون.
      منظور از این که سیم ارت وصل باشه این نیست که سیم ارت از محافظ جان رد بشه. منظور اینه که ارت دستگاه به زمین متصل باشه.

  17. ممنون ار توضیحات کامل ومفیدتان یه سوال آیا میتوان از یک کانال کلید جان سه فاز برای تک فاز استفاده کرد؟

    1. سلام وقت بخیر.
      ممنونم از شما. خوشحالیم که این مقاله برای شما مفید بود.
      بله می تونین از محافظ جان سه فاز به صورت تک فاز استفاده کرد. برای اینکار سیم بندی کلید RCCB چهار پل به این صورت هست :

      سیم بندی محافظ جان سه پل به صورت تک فاز

  18. سپاس از پاسخ شما. ولی در نقشه ها و تابلوها همواره رنج جریانی محافظ جان برابر با کلید مینیاتوری پشتیبان آن می باشد و جایی ندیدیم که یک رنج بالاتر استفاده شود. گرچه به نظر می رسد نه تنها یک رنج بالاتر مشکلی ندارد بلکه با توجه به توضیح شما بهتر نیز هست.

    1. بله خیلی جاها پیش میاد که این کار رو انجام نمیدن. اما احتمال خسارت وارده در صورت بروز خطا رو هم در نظر نمیگیرن. همونطور که هنوز خیلی از جاها از محافظ جان استفاده نمیشه یا چاه ارت برای یک ساختمان گذاشته نمیشه یا بدنه دستگاه های برقی برای زمین شدن به لوله گاز وصل میشه!

  19. با سلام حضور استاد عزیز
    آیا می توان از محافظ جان چهارپل 40 آمپر به همراه کلید اصلی با جریان نامی یک رنج پایین تر استفاده کرد؟ یا دلیلی برای این وجود دارد که محافظ جان نباید رنج جریانی بالاتری داشته باشد؟ از این نظر می پرسم که محافظ جان در هماهنگی حفاظتی نقشی ندارد و کارکرد آن در سنجش جمع برداری ورود و خروج جریان هاست و لذا شاید بتوان از رنج بالاتری نسبت به کلید اصلی استفاده کرد.

    سپاس

    1. سلام وقت بخیر.
      جریان کلید محافظ جان حتما باید از جریان کلید مینیاتوری بالاتر باشه. چون محافظ جان قابلیت حفاظت در برابر اتصال کوتاه و اضافه بار رو نداره به همین دلیل قبل از اینکه جریان بالا به محافظ جان آسیب بزنه باید مدار توسط یک کلید مینیاتوری قطع بشه.

  20. با سلام برای دستگاه جوش رکتی فایر 500 آمپر سه فاز و دستگاه جوش رکتی فایر 250 آمپر تکفاز چه نوع کلید rcd مثلا نوع A و F و چند میلی آمپر توصیه میکنید

  21. سلام
    لطفا تفاوت کلیدهای محافظ جان تکفاز و سه فاز رو توضیح بدید؟منظورم اینه در تکفاز اختلاف جریان بین سیم فازو نول باعث عملکرد کلید می شود در سه فاز چگونه است؟…با تشکر

    1. با سلام و عرض وقت بخیر
      همان طور که می دانید در محافظ جان یا RCD تک فاز اختلاف جریان بین سیم فاز و نول نشان از نشتی جریان است. حال اگر این میزان اختلاف بزرگ تر یا مساوی جریان باقی مانده عامل کلید محافظ جان بود، محافظ جان عمل می کند. در مورد کلیدهای محافظ جان 4 پل یا سه فاز، جریان باقی مانده عامل اختلاف مجموع جریان سه فاز با جریان نول تعریف می شود. به عبارتی در صورتی که تفاوت بین مجموع جریان سه فاز با جریان نول (ID=IL1+IL2+IL3-IN) بزرگ تر یا مساوی میزان حساسیت تعریف شده برای کلید (به طور مثال 30 میلی آمپر) بود، RCD عمل می کند.

  22. سلام، آیا وجود محافظ جان تعبیه شده در جکوزی در ساختمان فاقد سیم ارت جهت پیشگیری از برق گرفتگی کمک کننده است؟ و اگر کمک کننده نیست چه باید کرد؟

  23. سلام.
    منزل ما کنتور تکفاز 32 آمپر و یک ترانس فاراتل 12000 وات دارد. از چه محافظ جانی برای منزلم استفاده کنم و کجا باید نصب کنم ؟

  24. با سلام و تشکر از پاسخی که ارائه نمودید:
    به طبقه بندی در مارک اشنایدر اشاره فرمودید. آیا این طبقه بندی در سایر برندها نیز یکسان است؟ یعنی برای کاربد در مدارات dc و ac از همین حروف استفاده می شود؟

    1. سلام. طبقه بندی هایی که اشاره شد معمولا در اکثر برندها وجود داره چون این طبقه بندی ها بخصوص در برندهای معتبر و با سابقه به علت نیاز کاربران ایجاد شده، پس در همه برندهای معتبر دیگه هم این نیازها در نظر گرفته میشه، ولی شاید نامگذاری ها به صورت دیگه ای باشه.

  25. با سلام.
    ضمن تشکر از پاسخی که ارائه فرمودید.
    1- با توجه به اینکه کلیدهای محافظ جان با حساسیت های 30-100-…-300 میلی آمپر ساخته می شوند. بدین معنی است که در صورت استفاده از محافظ با حساسیت ۳۰۰ میلی آمپر( برای حفاظت از قطعات الکتریکی و موتورهاست در مقابل خطرات آتش سوزی ) و اجتناب ناپذیر بودن تماس افراد با قطعات الکتریکی و موتورها، باید علاوه بر کلید محافظ اشاره شده، کلید محافظ 30 میلی آمپر (برای حفاظت در برابرخطرات جانی و خسارات بدنی) استفاده نمود؟؟؟
    2- کاربرد سایر کلید محافظ در حساسیت های 100 و … کجاست؟
    با سپاس

    1. سلام . ممنون از شما که انقدر با دقت مطالعه می کنین. اما پاسخ سوالاتتون :
      1 – جریان 300 میلی آمپر به پایین برای انسان خطر ساز نیست. پس همون محافظ جان 300 میلی آمپر برای حفاظت از افراد در برابر برق گرفتگی هم قابل استفاده است و نیازی به نصب محافظ جان جداگانه برای حفاظت افراد نیست.
      2 – محافظ جان در محدوده 10 تا 500 میلی آمپر تولید می شه. انتخاب محافظ جان بر اساس فعالیت هایی که در اون بخش انجام میشه انتخاب میشه. یعنی هرچه محیط صنعتی تر باشه حساسیت باید کاهش پیدا کنه یعنی محافظ جان انتخابی جریان بالاتری داشته باشه. اما اگر محیط مسکونی یا اداری باشه باید حساسیت بیشتر بشه، یعنی محافظ جان با جریان حساسیت پایین انتخاب میشه. حساسیت 100 و 300 و بالاتر هم کاربرد های صنعتی دارن ولی با توجه به فعالیت اون کارگاه یا کارخونه انتخاب میشن.

  26. با سلام و احترام
    1- آیا می توان کلیدهای محافظ جان را به سه دسته RCD، RCCB و RCCBO تقسیم بندی کرد؟ ویژگی هر کدام را بیان نماید.( به خصوص جریان نامی هر کلید)
    2- تفاوت کلیدهای محافظ جان نوع DC با نوع AC از لحاظ مشخصات فنی چیست؟
    2- ایا استفاده از کلیدهای محافظ جان 300 میلی آمپر برای تجهیزات صنعتی، ضامن سلامتی افرادی که با تجهیزات صنعتی کار می کنند، خواهد بود؟
    3-به دو روش تست کلید محافظ جان اشاره فرموده اید. به نظر شما استفاده از دستگاه RCD تستر برای افراد برقی مطمئن تر و دقیق تر نیست؟

    1. با درود بر شما
      در پاسخ به پرسش اول:
      تفاوت های RCD، RCCB و RCBO
      در ابتدا توضیح دهیم که RCD یا Residual Current Device، دستگاه جریان باقیمانده، دستگاهی است که می تواند جریان باقیمانده را اندازه گیری نماید. بنابراین دو دسته RCCB و RCBO زیر گروه RCD هستند. حتی رله های نشتی جریان مانند RH99M هم در این گروه قرار می گیرند.
      RCCB یا Residual Current Circuit Breaker یا قطع کننده مدار جریان باقیمانده است و RCBO یا Residual Current Breaker with Over Load Protection یا قطع کننده جریان باقیمانده همراه با محافظت اضافه بار است.
      تفاوت اصلی در RCCB و RCBO در این است که RCCB تنها حفاظت نشتی جریان را دارد؛ اما RCBO علاوه بر حفاظت نشتی جریان، حفاظت اضافه بار و اتصال کوتاه را هم برای ما فراهم می سازد. این بدان معناست که ترکیبی از RCCB و MCB است.
      RCBO = RCCB + MCB
      ویژگی اصلی RCCB، جریان فعلی و حساسیت است. و ویژگی اصلی RCBO، جریان فعلی، کاراکترهای تریپ (B و C و D) و حساسیت خواهد بود.
      از لحاظ جریان کاری، RCCB های اشنایدر دو پل در رنج های 25، 40 و 63 آمپر هستند؛ RCCB های 4 پل در رنج های 25، 40، 63، 100 و 125 آمپر تولید می شوند. و رنج جریانی RCBO های اشنایدر هم در دو پل و هم در چهار پل عبارتند از 16، 25، 32 و 40 آمپر

    2. در پاسخ به سوال دوم شما:
      محافظ جان های اشنایدر در دو کلاس AC و A تولید می شوند. کلاس AC بیان می کند که محافظ جان برای جریان های متناوب سینوسی تریپ کرده و قطع می کند؛ چه آن ها به سرعت عمل کنند و چه به آرامی افزایش می یابند.
      کلاس A بیان می دارد که محافظ جان در جریان های باقیمانده یا نشتی متناوب سینوسی مدار را قطع می کند؛ عملکرد آن دقیقاً شبیه زمانی است که برای جریان های نشتی DC پالسی عمل می نماید، چه به سرعت عمل کنند یا چه به آرامی افزایش یابند.

      1. در تکمیل سخن بالا، محافظ جان های DC با جریان مستقیم کار می کنند، یعنی فرکانس در این جریان معنا ندارد و محافظ جان DC نسبت به تغییرات فرکانس واکنشی ندارد.

    3. در پاسخ به سوال سوم شما:
      تنها محافظ جانی که حساسیت 30 میلی آمپر داشته باشد می تواند جان افراد را حفظ کند. جریان نشتی اگر بالای 30 میلی آمپر از بدن انسان بگذرد، باعث ایجاد خطرات جانی و خسارات بدنی می شود.
      حساسیت 300 میلی آمپر برای حفاظت از قطعات الکتریکی و موتورهاست در مقابل خطرات آتش سوزی. چنین جریانی در صورت عبور از بدن انسان، کشنده خواهد بود.

    4. در پاسخ به سوال چهارم:
      شیوه هایی که در مقاله بالا بیان شده است برای تست محافظ جان در مکان هایی است که افراد دسترسی به دستگاه های تست ندارند؛ مانند خانه.
      همچنین دستگاه تستر RCD هزینه بر است و برای کسی که فنی کار است و نیاز دارد تا روزانه دستگاه ها و کلیدهای زیادی را تست کند پیشنهاد می شود. مطمئناً تست کردن محافظ جان با دستگاه تستر RCD، دقیق تر و مناسب تر است؛ اما بستگی به شرایط گفته شده بالا نیازمند کاربر خواهد شد.

  27. یک محافظ جان 4 پل برای یک موتور کف کش نصب نموده ایم. از موتور کف کش سه سیم خارج می شود و سیم نول ندارد. بعد از چند لحظه، محافظ جان قطع می کند. چه مشکلی دارد و راهکار چیست؟

    1. به دلیل اینکه سیم نول از محافظ جان عبور نکرده، قطع می کند. شما دو راه حل دارید:
      1- سیم ارت تابلو را به ورودی نول محافظ جان وصل کرده و خروجی نول را به بدنه موتور یا به کابل ارت موتور وصل نمایید. اما این شیوه هم در گاهی موارد قطع می کند و جوابگوی کافی برای کار شما نخواهد بود.
      2- اگر امکان وصل کابل ارت به بدنه موتور را ندارید؛ برای مثال موتور در انتهای چاه قرار دارد، تنها می توانید از محافظ جان های بدون نول بهره ببرید. این نمونه محافظ جان ها، تنها 3 پل داشته و پایه نول ندارند.

  28. با سلام
    بنده باغی دارم که یک ساختمان 180 متری دارد. از تابلوی ورودی که کنتور دارد تا ورودی ساختمان، تعدادی چراغ خیابانی و سیستم نورپردازی وجود دارد. فاصله تابلو تا ورودی ساختمان 60 متر است. و مصرف کننده های ساختمان عبارتند از 3 عدد کولر اسپلیت، یخچال و سیستم روشنایی داخل ساختمان. در زمستان هم هیتر برقی به وسایل مصرفی اضافه می شود.
    با توجه به اینکه کنتور 25 آمپری جوابگوی کار ما نبوده و اداره برق یک کنتور 50 آمپر نصب کرده است که تک فاز هم هست، چه نوع کابل و محافظ جانی برای راهروی ورودی و داخل ساختمان نیاز دارم؟
    ممنون از اطلاعات مفید وبسایت شما

    1. با درود بر شما
      یک کلید محافظ جان ۲۵ آمپری دو پل برای روشنایی راهروی ورودی نیاز دارید و یک کلید محافظ جان ۴۰ آمپری دو پل برای داخل ساختمان.
      توجه فرمایید که بعد از کنتور به هیچ وجه محافظ جان وصل نکنید و محافظ جان ها را تنها به ورودی سیستم های روشنایی و ساختمان اتصال دهید.
      همچنین یک کابل ۶*۲ افشان تا ساختمان خود بکشید. زیرا کابل های ضعیف تر توان تحمل مصرف کولرها را ندارند.
      اگر برق سه فاز باشد، کابل ۴ کافی خواهد بود.

  29. سلام روز بخیر این دو محافظ جان را ببینید
    A9R41225
    A9R50225

    این دو تا محصول توی قدرت قطع با هم تفاوت دارن
    (اولی 10KA و دومی 6KA)
    منظور از این قدرت قطع چیه؟

    1. با درود بر شما
      قدرت تحمل اتصال کوتاه محافظ جان 25 آمپر دو پل 30 میلی آمپر Acti 9 که با کد فنی A9R41225 شناخته می شود، برابر با ۱۰ کیلو آمپر است؛ این تعریف بدین معناست که از لحاظ ابعاد پلاتین داخلی بزرگتر از قدرت قطع یا اتصال کوتاه نمونه ۶ کیلو آمپری است و سطح مقطع بزرگتری دارد. از لحاظ وزنی هم شمش با قدرت اتصال کوتاه ۱۰ کیلو آمپر سنگین تر از 6 کیلو آمپر است.

  30. سلام من در تابلو ورودی محافظ جان سه پل گذاشتم متاسفانه چند وقتی که شب میشه محافظ جان عمل میکنه میتونید بهم راهنمایی کنید.
    سوال دیگه میتوان از یکی یا از سه ترمینال ورودی محافظ جان سه فاز انشعاب برای فیوز مینیاتوری گرفت؟ من اینکار کردم ولی هربار on کردن فیوز مینیاتوری، انشعاب گرفته محافظ جان عمل می کند. چطور می توان اینکار بدون اختلال در عملکرد کلید محافظ جان انجام داد لطفا راهنمایی بفرمایید.

    1. درود بر شما
      بابت سوال اول اینکه موارد زیر را بررسی کنید:
      شب چه دستگاهی یا چه بخشی از منزل روشن می شود که باعث قطعی شده (راه حل اینکه اول کل مصرف کننده را از پریز جدا نموده و تمام روشنایی ها قطع باشند، بعد یکی یکی اول روشنایی را روشن بعد مصرف کننده ها مثل تلویزیون و یخچال (یخچال یک ربع منتظر بمانید بعد وسیله ی بعدی را روشن کنید) ، آب سرد کن، کولر و .. را نیز یکی یکی روشن کنید ).
      سپس بررسی کنید در زمان روشن کردن کدام مصرف کننده، محافظ جان عمل می کند. اشکال از همان مصرف کننده است
      جواب سوال دوم اینکه آن مینیاتوری سه فازی که از قبل از محافظ جان تغذیه شده باید نول آن هم از قبل از محافظ جان تغذیه شود.

  31. واقعا این محصول، محصول با ارزشیه.
    ممنون از توضیحاتتون بخصوص ویدئوی بسیار تخصصی و حرفه ای که توسط گروه آموزشی الیکا تولید شده.

  32. سلام میخواستم بدونم محافظ جان باید از نظر آمپراژ با فیوز اصلی هم اندازه باشه؟

    1. سلام. آمپر محافظ جان بیشتر از کلید اصلی باشد بهتر است. می تواند هم اندازه هم باشد؛ ولی لزوماً کمتر نباید باشد، زیرا مرتب قطع می شود. همچنین بعد از فیوز اصلی در مدار نصب شود.

  33. باسلام،ممنون از معرفی خوبتون.نحوه تست کلید محافظ جان تکفاز و سه فاز چگونه هست؟

    1. سلام . خوشحالیم که این مقاله برای شما مفید بوده.
      دو روش برای تست کلید محافظ جان وجود دارد:
      ۱. در روش اول از دکمه تست روی کلید استفاده می شود. یعنی وقتی کلید برقدار باشد با فشردن دکمه تست باید کلید قطع شود.
      ۲. در روش دوم یک لامپ صد وات را با فاز خارج شده از کلید و نول وارد شده به کلید روشن می کنیم. در این حالت باید کلید قطع شود در غیر این صورت کلید سالم نیست.

  34. سلام برای یک واحد مسکونی ١٢٠ متری تک فاز چه امپری از کلید rcbo اوکی هست ٢۵ یا ٣٠ ؟

  35. خب برای محافظ جان چطور؟میشه از ۴ پل ۱۰۰ امپر استفاده کرد و ایا قابل تنظیم هست مثلا تا ۷۵ امپر؟چون محافظ جان ۲ پل تا ۶۳ بیشتر نیست

    1. برای استفاده از محافظ جان سه راه وجود دارد.
      1) جریان 75 آمپر را به دو قسمت تقسیم کنید و برای هر قسمت محافظ جان جداگانه قرار دهید.
      2) دو محافظ جان تک پل 40 آمپر را با هم موازی کنید. اما در این حالت حساسیت کلید 60 میلی آمپر خواهد بود. پس روش اول مطمئن تر است.
      3) از کلید محافظ جان تکفاز 100 آمپر استفاده کنید. کلید تکفاز 100 آمپر اشنایدر در ایران موجود نیست پس باید از برند های دیگر این کلید را انتخاب کنید.

  36. با تشکر از پاسخگویی.مورد دیگه اینکه میزان مصرف یک ساختمان دوبلکس ۷۵ امپر بصورت تکفاز میباشد.ایا کلید های اتوماتیک تکفاز تا این رنج جریان تک فاز وجود دارند اگر نه از چه کلیدی باید استفاده کرد؟

    1. کلید اتوماتیک تکفاز در این رنج وجود ندارد و باید از کلید اتوماتیک سه فاز 80 آمپر قابل تنظیم استفاده کنید و کلید را روی جریان 75 آمپر تنظیم کنید.
      می توانید در لینک زیر مشخصات و کاتالوگ کلید مورد نظر را بررسی کنید.
      کليد اتوماتیک اشنایدر الکتریک سه پل 80 آمپر ظرفیت قطع 25KA

  37. با سلام.ایا استفاده از کلید محافظ جان به همراه کلیدهای اتوماتیک کامپکت اشنایدر الزامی است یا فقط کلید اتوماتیک کامپکت برای مصارف خانگی ۳ فاز کفایت میکند؟

    1. سلام.
      کلید اتوماتیک اشنایدر جریان اضافه بار و جریان اتصال کوتاه را تشخیص می دهد و مدار را قطع می کند. اما نمی تواند جریان نشتی را تشخیص دهد. کلید محافظ جان می تواند جریان نشتی ۳۰ میلی آمپر را در مصارف خانگی تشخیص دهد و مدار را قطع کند. در نتیجه استفاده از کلید محافظ جان به همراه کلید اتوماتیک برای حفاظت کامل از مدار و تجهیزات ضروری است.

    1. رله ارت فالت یا رله نشتی جریان اشنایدر محدودیت های کمتری نسبت به کلیدهای نشتی جریان و محافظ جان اشنایدر دارند و میزان حساسیت و تحمل رنج جریانی را می توان در این رله ها تنظیم نمود. رله نشتی جریان اشنایدر به همراه ترانس های سی تی کوربالانس (Core Balance Current Transformers)، جریان نشتی را تشخیص می دهند در حالی که می توان شدت جریان و زمان تشخیص یا قطع را تنظیم نمود. قابلیت های فوق به گونه ای است که چنین توانایی هایی در کلیدهای نشتی جریان وجود ندارد.
      اما همانند کلیدهای نشتی جریان، کاربرد رله برای تشخیص نشتی جریان و جلوگیری از خطرات آتش سوزی و انسانی است.

  38. یک دستگاه رکتیفایر جوش کاری سه فاز داریم که می خواهیم یک کلید نشتی جریان 4 پل برای آن وصل کنیم. رکتی فایر نول ندارد و تنها سه فاز دارد. راهکار این مشکل چگونه است؟

    1. کلید محافظ جان سری Acti 9 اشنایدر الکتریک با قدرت قطع 6 کیلو آمپر به عنوان محافظ جان خانگی در سال های 2012 و 2013 و تنها در جهت رقابت با بازار جهانی ساخته شد. این نوع از محافظ جان ها برای نمونه A9R50225 که تک پل و 25 آمپر است، با توجه به مصرف غیر صنعتی آن، صرفاً در ساختمان ها به کار می رود و هیچ گونه کنتاکت کمکی به آن متصل نمی شود.
      محافظ جان های صنعتی Acti 9 اشنایدر الکتریک با قدرت قطع 10 کیلو آمپر، برای مثال A9R41225 که تک پل و 25 آمپر است، محافظ جان هایی هستند که قابلیت نصب کنتاکت کمکی را در کنار خود دارند. برای مثال کنتاکت کمکی A9A26924 که کنتاکت کمکی سری Acti 9 نوع OF است را می توان به محافظ جان فوق متصل نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا